Annonsmärkning i sociala kanaler är ett omdiskuterat ämne. När värdet med att annonsera via influencers var ett faktum blev influencer marketing snabbt en hård konkurrent till traditionell reklam. Det innebär nämligen en helt ny synlighet och räckvidd – mot rätt målgrupp. Den snabba tillväxten ledde dock till en del gråzoner, vilket i sin tur lett till nya regler för annonsmärkning. Vi guidar dig igenom regler och riktlinjer.
Reklam är reklam
Oavsett om du marknadsför dig via TV, tidningar eller sociala medier gäller en och samma sak – det måste tydligt framgå att reklamen är just reklam. Detta är en av de gråzoner som uppmärksammats på plattformar som Instagram och Youtube. Gråzonen innefattade bland annat hur tydlig en reklammarkering måste vara och det har alltså funnits en hel del luddighet kring själva markeringen.
Instagram har därför själva gjort slag i saken och tillämpat förändringar på sin plattform. Något som är mycket välkommet av både influencers, företag som vill marknadsföra sig via dem och kontrollinstanser.
Influencers kan idag annonsmarkera en bild eller video under sitt namn, ovanför inlägget. Det gör att ingen bakgrund, eller annan text, riskerar att skymma reklammarkeringen. Företaget som annonseras, kan i sin tur följa statistiken på dessa inlägg genom Meta Business Site (tidigare Facebook Business Manager). Genom denna typ av annonsmärkning tar man även hänsyn till RO och KO.
RO (Reklamombudsmannen)
RO är en instans som prövar reklam och verkar för en hög etisk nivå i reklam riktad mot den svenska marknaden. I prövningar är tydlighet den viktigaste grundbulten. Det innebär att det inte ska finnas några tveksamheter kring om någonting är reklam eller inte. Det ska alltså tydligt framgå vem som är avsändare och ifall något är annonsering. Denna regel gäller för alla, oavsett om man är en mindre influencer eller ett företag med miljonomsättning.
KO (Konsumentombudsmannen)
Även KO uppmanar till tydlighet. Som mottagare/konsument av reklam ska du direkt förstå vad det är du ser. Alltså, är det ett vanligt inlägg, eller är det en annons? KO tittar även på vilka ord som används när man märker reklam.
Dock är även den grafiska formgivningen viktig och i vilken kontext reklamen presenteras. Att samtliga reklaminlägg, i exempelvis en story, tydligt markeras är viktigt. Det är alltså inte tillräckligt att exempelvis den första bilden/videon är markerad som reklam.
Ett delat ansvar
En generell uppfattning är att en influencer är den som är ansvarig för hur en annons presenteras. Det stämmer inte riktigt. Företaget som marknadsförs via influencern har ett ansvar för hur ett inlägg reklammarkeras och ska upplysa influencern kring de regler som finns.
I de fall då reglerna inte följs kan man bli anmäld för smygreklam, så kallad dold reklam. Då kan både företaget och influencers drabbas, och i de fall där det finns en tredje part som bidrar till marknadsföringen kan även denne beröras.
Transparens bygger förtroende
Att följa lagarna kring sin marknadsföring på sociala medier innebär dock inte bara att man håller sig till regelverket. Det har även en stor betydelse för hur följare och åskådare ser på dig, oavsett om du är influencer eller ett företag som marknadsför dig.
Transparensen inger förtroende för dig och är faktiskt ett framgångskoncept. Med tillit stärks relationen till konsumenterna, att följa lagarna är alltså en win-win.